Burun Tıkanıklığına Ne iyi Gelir?

BURUN TIKANIKLIĞINA NE İYİ GELİR?
Burun tıkanıklığı eğer ki bir hastalık sonucunda gerçekleşmiş ise öncelikle tıkanıklığı açmak için çeşitli fısfıslardan kullanmak iyi gelecektir.
Doktorun önerdiği ilaçların dışında ise burun deliklerine zeytinyağı damlatmakta burun tıkanıklığını etkili bir şekilde açacaktır.
Gün içerisinde kendinizi sıcak tutmak veya bir battaniyenin altına girip terlemek burun tıkanıklığına iyi gelecektir.
Burun tıkanıklının olduğu günlerde sigara içilen ortamlardan kaçınmanız gerekir ve kullanıyor iseniz en aza indirmeniz veya tamamen bırakmanız daha faydalı olacaktır. Sigaranın vermiş olduğu duman gün boyu nefes alıp vermenizi zorlayacağı gibi burun tıkanıklığınızı da arttıracaktır.
Burunun tıkalı olduğu dönemlerde süt içmekten kaçınmanız gerekecektir. Süt mukus üretimi arttıran önemli bir faktör olmaktadır ve her zamankinden daha az tüketmeniz gerekebilir.
Sinüzitten kaynaklanan bir burun tıkanıklığına zencefil bitkisi çok iyi gelmektedir. Bu bitkinin her gün iki fincan kadar çayı içilebilir veya yemekler ile birlikte kullanılabilir.
Her gün gece yatmadan önce burnunuza tuzlu su çekin ve ardından sümkürün.
Tuzlu su uygulamasını günden iki defa tekrarlayabiliriniz. Eğer denizden su alma gibi bir imkânınız varsa deniz suyu da oldukça iyi gelmektedir. Ancak günde bir sabah bir de akşam olmak üzere deniz suyunu iki kere çekmeniz en etkili sonucu verecektir.
Bebekerde Burun Tıkanıklığı
Bebekte burun tıkanıklığı nedenleri
1- Doğumsal nedenler: En sık görülen neden burun arkası ile geniz arasının zar veya kemik doku ile kapalı olduğu koanal atrezidir, tek veya çift taraflı olabilir. Doğum esnasında veya sonradan gelişen burun duvarında şekil bozukluğu (deformasyon), eğrilik (deviasyon) ve kan birikmesi (hematom) tıkanıklığa sebep olabilir. Burun içindeki polipler, birtakım kist ve tümörler burun tıkanıklığının nadir nedenleridir.
2- Sonradan burun tıkanıklığı yapan nedenler: En sık nedenlerden biri geniz etidir. Günümüzde giderek artan sıklıkta görülen alerjik nedenler de burun tıkanıklığının sık sebeplerindendir. Diğer bir neden, koyu kıvamlı burun salgısı sonucu burun drenajının azalmasına ve burun içinde mukusun birikmesine bağlı burun içi örtüsünde kronik değişikliklerin ve enfeksiyonların gelişmesiyle seyreden sinüzittir ve antibiyotik tedavisi gerektirir. Burna kaçan yabancı cisimler de burun tıkanıklığının sebebi olabilir.
Yapılması Gerekenler
Peki burun tıkanıklığı olan bebeğimize nasıl yardımcı olabiliriz? Öncelikle bebeklerin burnu kolay kurur ve tıkanır, üstüne üstlük biz erişkinler gibi sümkürme, yani burun içinde pozitif basınç oluşturarak burun salgılarını dışarıya atma gibi yetenekleri yoktur.
Bebeklerde burun tıkanıklığını önleme ve tedavi etmede anahtar nokta burnu sürekli açık tutmaya çalışmaktır. Serum fizyolojik dediğimiz tuzlu sular veya deniz suyu diye tabir ettiğimiz damlalarla günde 3-5 kez bebeğin burnunun nemlendirilmesi, özellikle bu işlemin emme ve uyku saati öncesi yapılması, bebeğin daha rahat emmesine ve daha huzurla uyumasına yardımcı olacaktır. Burunu birikmiş salgılardan ve mukustan arındırmak, rahatlatıcı ve hatta iyileşmeyi hızlandırıcı bir uygulamadır.
Serum fizyolojik kullanın: Öncelikle eczaneden 100 ml lik paketlerde serum fizyolojik alın ve bir enjektör yardımı ile çekin. Daha sonra her bir burun deliği içine 2-3 mililitre serum fizyolojiği nazikçe püskürtün. Bebek hapşırarak bazılarını geri çıkaracaktır, çıkardıklarını nazikçe silin.
Kendi serum fizyolojiğinizi kendiniz yapın. Serum fizyolojik dediğimiz şey, şu yazımda da bahsettiğim gibi bir litre suyun içine 9 gram tuz ekleyerek elde edilir. Tuzlu su, burun tıkanıklığı için faydalı olduğu yüzyıllardır bilinen bir ev ilacıdır. Daha pratik bir tarifle bir bardak kaynamış-ılımış suyun içine bir çay kaşığı tuz ekleyin. Burun tıkanıklığını gidermek için en ucuz ve emin yollardan bir bu olsa gerek. Gerek tuzlu suyu gerekse serum fizyolojiği her beslenme ve uyku öncesi tekrarlayın. Küçük bebeklerde burun tıkanıklığını açarken serum fizyolojik, okyanus suyu veya tuzlu suyu bebeğin burnuna nazikçe sıkmaya özen gösterelim. Aksi takdirde bebek burnu zedelenmeye çok müsait olduğundan burun mukozası tahriş olacaktır.
Banyo yaptırın: Bebeğinizin üst solunum yollarını tıkayan tüm mukus ve salgılar banyoda sıcak suyun yardımı ile akıp gidecektir.
Odasını nemlendirin: Nemin çok düşük olduğu ortamda burun dokusunda bulunan ve zararlı mikroorganizmaları ve maddeleri süzme işlevine sahip silia dediğimiz küçük tüycükler işlevlerini yerine getirmekte zorlanır.Ortama nem kazandırmak için soğuk veya sıcak buhar makinelerinin sürekli kullanımı uygun değildir.
Yatağın başını yükseltin: Dikkatinizi çekerim hafif yükseltin, diyorum; dimdik yapın da bebeğiniz aşağı yuvarlansın demiyorum. Böylece sekresyonlar daha kolay akar ve bebeğiniz rahat uyur.
Emzirin: Gün boyu sık sık emzirin, ek gıda alıyorsa sık sık sıvı teklif edin.
Tıkalı Burun Nasıl Açılır?
Dolu sinüsleri açmak için oldukça etkili olduğu söylenen bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Dilinizi üst damağınıza yerleştirin ve ittirin.
İki kaşınızın arasına parmağınızı koyup baskı uygulayın. Bu şekil 20 saniye bekleyin.
Sinüzleriniz açılacak ve burnunuz akmaya başlayacak.
Tuzlu Su
Yarım bardak ılık suda erittiğiniz yarım çay kaşığı tuzu burnunuza damlatarak tahrişi azaltabilir ve burun tıkanıklığını hafifletebilirsiniz. Tuzlu su, mukusun dışarı atılmasına yardımcı olur ve çocuklarda da kullanılabilir.
Buharlı Duş
Buharlı bir duş aldıktan sonra daha iyi nefes alıp verdiğinizi fark ettiniz mi? Nemlendirici cihaz da olduğu gibi buharlı bir duş almak da burun ve sinüslerdeki mukusun incelmesine, ve iltihabın azalmasına yardımcı olur. Bu sebeple kısa bir süreliğine de olsa nefes alıp vermeniz normale döner.
Aynı etkiyi sıcak su dolu bir kaptan yükselen buharla da sağlayabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken lavaboyu ya da bir kabı sıcak su ile doldurmak ve başınıza bir havlu koyduktan sonra derin derin nefes alıp vererek buharı solumak. Yüzünüzün yanmaması için sıcak suya ve buhara dikkat edin.
Bolca Sıvı
Burnunuz tıkalı olduğunda bol bol sıvı tüketin. Su, çay, çorba ya da meyve suları gibi içecekler genizde ki mukusun incelmesine ve böylece sinüslerdeki baskının azalmasına yardımcı olur. Böylelikle burnunuzdaki sıvılar da dışarı atılabilir. Eğer hem burnunuz tıkalı hem de boğazınız ağrıyorsa ılık bir çay ya da çorba acının hafiflemesine yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir