Gribe ve Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?
Kış mevsiminin etkileri ve hava sıcaklığındaki ani düşüşler ile birlikte soğuk algınlığı, nezle ve grip hastalıklarında da hızlı bir artış yaşanıyor. Özellikle çocuklar, ileri yaştaki bireyler bu tip hızlı değişimlere daha hassas oluyorlar. Öncelikle vücudun kendi direncinin desteklenmesi amacıyla dengeli beslenmenin yanı sıra bitki çaylarının şifalı etkilerinden yararlanılması akılcı bir yol olacaktır. Bitki çayları arasında hiç şüphesiz aklımıza ilk, zencefil, ıhlamur, adaçayı gibi bitkiler geliyor. Şekersiz olarak bu bitkilerden hazırlanan çayların gün içerisinde birkaç defa içilmesi yararlı olacaktır. Bu iki bitkiyi karıştırarak, içerisine taze ya da kuru zencefil kökü (rizomu) parçaları, ayva yaprağı, meyan kökü, hatmi kökü ve tatlandırıcı olarak gerçek bal ekleyerek farklı aromalarda sağlık çayları hazırlamak mümkün.
Aşağıdaki bitkiler soğuk algınlığı ve gripte etkili bitkiler arasında yararı görülmüş olanlarının başında gelir:
- Ihlamur
- Ekinezya
- Zencefil
- Adaçayı
- Sarımsak
- Zerdeçal
- Limon ve limon çayı
- Nane Çayı
- Yeşil Çay
Gribe ve Soğuk Algınlığına İyi Gelen Bitkiler
Tarçın kabuğu, biberiye yaprağı, zencefil, kekik, karanfil tomurcuğu; içerisindeki uçucu bileşenlerin bakterilerin gelişimini önleyici etkisi bulunuyor.
Yenibahar, kişniş, kakule, anason, frenk kimyonu, mayıs papatyası, zencefil, zerdeçal; safra ve mide asidini artırarak sindirimi kolaylaştırıyor.
Karahindiba, biberiye, enginar yaprağı, zencefil ve zerdeçal; safra oluşumu ve salgılanmasının artırıyor, hasar gören karaciğer hücrelerini yenileyerek kuvvetlendiriyor.
Turunç kabuğu ve biberiye; metabolizmayı hızlandırıyor, yağların yakılmasına yardımcı oluyor.
Tarçın kabuğu ve kekik; kan şekeri seviyesini düzenliyor.
Zencefil, zerdeçal ve mayıs papatyası; vücuttaki iltihabı atmaya yardımcı oluyor.
Metabolizma Hızlandırıcı Yeşil Çay
Sıcak bitki çayı derken yeşil çaydan bahsetmemek olmaz. Kışa girerken kalın kazakların altına gizleyebileceğimiz kiloların rahatlığına girmek yerine metabolizmanızı her daim canlı tutarak yaza doğru daha az kilo kaybını sağlamak için uğraşabilirsiniz. Yapılan binlerce çalışma yeşil çayın metabolizma üzerinde ne kadar etkili olduğunu gösteriyor.
Özellikle abdominal bölge olmak üzere vücut yağını düşürdüğü yapılan birçok çalışma ile ispatlanmıştır. Bu çalışmaların birinde 240 yetişkin kadın ve erkek 12 hafta boyunca gözlenmiştir. Çalışmanın sonunda ise vücut yağ yüzdesinde, vücut ağırlığında, bel çevresinde ve abdominal bölgede önemli derecede farklar olduğu gözlenmiştir.
Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmek İçin Ekinezya Çayı
Senelerdir ekinezyanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini biliyoruz. Kapalı bir ortamda çalışanlar özellikle solunum yolu enfeksiyonları ile daha sıklıkla karşılaşabiliyor. İşte bu noktada sağlığınızı kaybetmeden koruyucu etkisinden yararlanmak için günde 2 fincan “ekinezya” çayı içmelisiniz. Unutmayın hastalık başlamadan önce düzenli kullanım ile doğru etkiyi sağlarsınız…