Hatmi Çiçeği Nedir ?, Ne işe yarar ?
Althaea officinalis veya bataklık-ebegümeci, bitkilerde ve süs bitkisi olarak kullanılan Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika’ya özgü çok yıllık bir türdür. Eski Mısır zamanlarından beri kökünden yapılan bir şekerleme, günümüz lokum muamelesiyle gelişti.
Ağustos ayında açar. Orta nemli, humuslu, kumlu ve tuzlu topraklarda yetiştiğinden kendine daha çok Akdeniz bölgesinde yaşam alanı bulur.Hava değişikliklerine dayanıklı bu bitkinin gövdesi dik ve tüylüdür.Kökü 50 cm’e kadar uzanırken boyu 150 cm’e kadar çıkabilmektedir. Kök yaprak ve çiçekleriyle tam bir şifa deposu olan bitkinin yapısında sakaroz, yağ, aspargan, galaktoz, pektin ve nişasta bulunmaktadır.
Faydaları
- Hatmi çiçeği halk arasında “kuru öksürük” olarak tabir edilen ve bir türlü bitmek bilmeyen o öksürüğe çare olmasıyla biliniyor. Aynı zamanda grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırıyor.
- Bu özelliğinin yanında kendisi gastrit reflü gibi çeşitli mide rahatsızlıklarına da olumlu etkilerde bulunuyor.
- Sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek olduğundan hazımsızlık, gaz sancısı gibi problemler yaşayanlara da öneriliyor.
- Hatmi çiçeği, adeta doğal bir ağrı kesici olduğundan vücudun çeşitli yerlerinde oluşan ağrıları dindiriyor.
- İltihaplı bölgelerin daha hızlı toparlanmasına da destek olan hatmi çiçeği, bu özelliğiyle böbrek iltihabından zonaya (sinir ucu iltihaplanması) birçok ciddi sorunun çözümünde de olumlu etkiler oluşturuyor.
- Böbreklerin sağlıkla çalışmasına destek oluyor, bu sayede idrar söktürücü özellikler de gösteriyor.
- Uzun süreli kullanımlarında cilt sağlığını da olumlu yönde etkileyen hatmi çiçeği, cildin nemlenmesini ve temizlenmesini sağlıyor.