Probiyotik Nedir?

Probiyotik, sağlık için çok faydalı olan dost bakterilerdir; mide-bağırsak florasındaki doğal dengenin korunmasına yardımcı olur. Probiyotikler, gıdalarla alınan vitamin ve minerallerin emilimini arttırarak sindirimi kolaylaştırırlar. Floradaki dengenin bozulması durumunda iltihaplı bağırsak hastalıkları, otoimmün hastalıklar, bağırsak kanseri, diyabet, alerjiler ve obezite gibi hastalıklar gelişebilir. Probiyotiklerin faydaları bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Bu dost bakteriler, gastrointestinal hastalıkların tedavisinde, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, alerji gelişiminin önlenmesinde, kadınlarda vajinal ve idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olurlar. 

Sağlık için oldukça faydalı dost bakteriler denilince akla gelen probiyotikler, probiyotik gıdalar ile beslenmek sureti ile vücuda alınabiliyor. Sindirim sisteminin düzgün ve sağlıklı bir şekilde çalışmasının tüm vücut sağlığını yakından etkilediği düşünüldüğünde probiyotiklerin sağladığı önemli faydalar daha iyi anlaşılabiliyor. Sağlıklı bir sindirim sistemine haiz olmak için en büyük yardımcımız olan probiyotik denilen faydalı bakteriler, sindirim sisteminde bulunmakta ve bağırsak mikrobiyal dengesini düzenleyerek sindirim sisteminde doğal bir denge sağlamaktadırlar.

Probiyotik Faydaları Nelerdir?

Sindirim sistemini ve bağırsakları korur.

Sindirim sistemindeki iyi bakterileri dengelemeye yardımcı olur.

İshalin önlenmesine ve tedavi edilmesine yardım eder.

Bazı mental durumları olumlu yönde etkiler.

Bazı alerjilerin ve egzamanın şiddetini azaltmaya destek olur.

Sindirim bozukluklarının belirtilerinin azaltılmasında etkileri görülür.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kilo kaybına ve karın yağlarında azalmaya katkıda bulunur. Doğal Probiyotik Kaynakları Nelerdir?


En önemli doğal probiyotik kaynakları şöyle sıralanabilir:

Kefir

Ev Yapımı Yoğurt

Lahana turşusu

Salatalık turşusu

Boza

Tarhana Çorbası

Peynir

Kombucha- Kombu Çayı

Microalgae- Mikro yosunlar
Probiyotik besinler, doğal olarak içinde probiyotik takviyelerin bulunduğu besinlerdir. Yukarıda sayılan doğal probiyotik kaynaklarına yayık ayranı ve peynir türü olarak mozerella peyniri de eklenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir