Gymnema Sylvestre (Gurmar) Nedir?

Gymnema Sylvestre bitkisi ya da bir diğer bilinen adıyla Gurmar ve Meshashringi, (Hintçede anlamı şeker yok edicidir) yüzyıllardır Ayurveda tıbbında şeker metabolizmasını düzenlemek için kullanılır. Gymnema, glukozu azaltma özelliklerine sahip, gymnemic asit, quercitol, lupeol, ß-amyrin ve stigmasterol içerir. Bu asitler, doğada anti-diyabetik ve anti-enflamatuar olarak bilinirler. Yapılan çalışmalar, Gymnema’nın tip 1 diyabet için etkili bir tedavi olduğunu göstermiştir. Ayurvedic-Life International adlı bir biyoteknoloji şirketi, Gymnema sylvestre extresinin patentini, OSA adıyla almıştır.

Gymnema yapraklarının pankreas üzerindeki etkisi ilk kez 1920’lerin sonunda belgelenmiştir. 2004 yılında yayınlanmış, Georgetown University Medical Center, Washington DC’deki bilim adamlarının yaptığı bir çalışma, Gymnema’nın, normal vücut ağırlığı ve normal kan lipit seviyeleri için bir destek olduğunu göstermiştir.

İki gruba ayrılan insan gönüllüleri kapsayan ön çalışmada, Gymnema sylvestre’nin sağlıklı pankreatik hücre fonksiyonunu geliştirdiği tespit edilmiştir. Çalışmalar aynı zamanda, Gymnema sylvestre’nin glukoz kullanımı için enzim aktivitesini desteklediğini ve glukozun bağırsaklara alımını azaltığını da ortaya koymuştur.

Gymnema Sylvestre ekstresi (günlük 400 mg) kullanılan bir başka çalışmada, 18-20 ay boyunca kan şekerini, glikozile hemoglobin ve glikozile plazma proteinini düşürmüş, ve tip 2 diyabet hastalarının klasik ilaç dozajlarının azalmasına neden olmuştur.

 

Son verilen raporlara göre, gimnemik asit formülasyonları aynı zamanda obeziteye karşı da yararlı olabilir. Bunu sebebi, gimnemik asitin kandaki glukoz emilimini geciktirme becerisidir. Gimnemik asit moleküllerinin atomik düzenlemesi, glukoz molekülleri ile benzerlik gösterir. Bu moleküller, tat alma tomurcukları üzerindeki reseptör bölgelerini doldurarak besinde bulunan şeker molekülleri aktivasyonu önler, böylece şeker özlemini engeller.

Gymnemik asit molekülleri, bağırsağın emici dış katmanlarında reseptör yerini doldurur, böylece şeker moleküllerinin bağırsaktan emilmesini önler, bu da düşük kan şekeri seviyesi ile sonuçlanır. Bitkinin bu özelliğinden dolayı obezite ve diabetes mellitus hastalarında takviye edici gıda olarak Asya’da yüzyıllardır kullanılmaktadır.

Gymnema yaprak ekstresi; özellikle ‘Gurmarin’ peptiti, dildeki tat alma organlarının tatlı ve acıyı tatmaları yeteneği ile ilişkilidir. Gimnemik asit, karbonhidratların bağırsaktaki reseptörlere bağlanmasını engeller ve böylece “boş kaloriler” dikkate alınarak, vücudun obezite durumuna geçmesi engellenir. “Diabetes, Obesity and Metabolism” dergisinde yayınlanan bir çalışma, Gymnema sylvestre ekstresinin hidroksisitrik asit ve niasine bağlı krom kombinasyonunun, obez deneklerde kilo kaybına neden olduğunu göstermiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir