Aesculus Hippocastanum Extract (At Kestanesi)
Nedir ve Faydaları
At kestanesi, ciltteki genişlemiş gözenekleri sıkılaştırır, yüzdeki kırmızı kılcal damarları yok eder. Damar büzücü etkisi bulunmakta, bu etkisi ile varis hastalarında dolaşımı düzenler, varis ağrılarını hafifletir. Romatizmalı ağrıları azaltır, kas ağrılarına iyi gelir. Saç dökülmesini önlemek için kullanılabilir. Yüzde bulunan güneş lekelerini gidermeye yardımcı olur. Hemoroit tedavisinde kullanılır, damar esnekliğini arttıran bu bitkinin içinde kılcal damar kanamalarını durduran bir bitkisel enzim bulunmaktadır. Göğüslerin toparlanmasında etkilidir. Cildi gerginleştirme ve kırışıklıkları giderme etkisi vardır. Gevşemiş ve sarkmış olan boyun derisi için kullanılabilir. Göz çevresindeki kırışıklıkların giderilmesi için de masaj yapılarak kullanılabilir. Düzenli kullanıldığında derideki çatlakların düzelmesinde faydalıdır. Yapraklarından hazırlanan at kestanesi çayı, ateşi düşürmede kullanılır, ayrıca soğuk algınlığına iyi gelir ve uyku problemi olan kişiler için tavsiye edilir. Meyveleri zehirli olduğu için direk yenmemelidir.
Tedavi Amaçlı Kullanımı
Varisli Damarlar
Kronik toplardamar yetmezliği
Basur
Geleneksel tıpta at kestanesi kabuğu ve meyvesinden, basur ve ayak burkulması ve kasılması için topikal (lokal) olarak kullanılan bir merhem yapılır. Günümüzde at kestanesi tohumu ekstresi Avrupa’da varisli damarlar ve kronik toplardamar yetmezliği (CVI) için yaygın olarak kullanılır; toplardamar yetmezliği, kanın, özellikle bir süre ayakta durduktan ya da oturduktan sonra, bacağın aşağı tarafındaki damarlarda toplandığı bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık, varisli damarlar, ağrı, ayak bileklerinde sızı, bacağın aşağı kısmında ağırlık hissi ve kaşıntı ve gece bacaklarda krampla da ilgilidir. Kompresyon çorapları, birçok karşı görüşe rağmen, en önemli tedavilerden biridir. Laboratuvarlarda insanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda at kestanesi tohumu ekstresinin (HCSE) kronik toplardamar yetmezliğinin (CVI) belirtilerine iyi geldiği görüldü.
Bu etkiyi sağlayan en önemli bileşen aescin’dir. Bu madde, kollajenleri bozan ve sıvıyı sızdıran enzimlerin salınmasını durdurur; damarların elastik dayanımını güçlendirir, iltihap ve ağrıyı azaltır. At kestanesi ekstresinin kronik toplardamar yetmezliği üzerine etkisini araştıran 13 klinik deney bu bitkinin plasebodan daha etkili olduğunu ve kompresyon çorabına denk bir tedavi aracı olduğunu göstermiştir. Çalışmaya katılanların baldır ve ayak bileği ağrılarının yanı sıra ayak yorgunluğu ve kaşıntısında da azalma olmuştur. Alman sağlık uzmanları, at kestanesi ekstresinin kronik toplardamar yetmezliği ve varisli damar tedavisinde kullanılmasını onaylamıştır. Basur, bir tür varisli damardır.
At Kestanesinin türleri
Bu küçük bitki grubunun 13 türü vardır. 9 tanesinin anavatanı Kuzey Amerika’dır, bunların arasında adını bir spor programına vermiş olan A. glabra da vardır. Şemsiye şeklinde gösterişli bir ağaç olan at kestanesi 18 metreye kadar uzayabilir. Karşılıklı dizilen yapraklarda orta noktadan etrafa yayılan 7 küçük yaprakçık vardır. Ortadaki yaprakçık en uzunlarıdır ve kenarları dişlidir. At kestanesi sonbaharda yapraklarını ilk döken ağaçlardan biridir. Piramit şeklinde kümelenen gösterişli çiçekler beyaz-sarı renkli ve kırmızı çizgilidir. Golf topu büyüklüğünde bir meyvesi vardır; bu meyveler büyük, parlak kahverengi tohumları tutar.