hypercium perforatum oil (kantaron yağı) Nedir ?, Ne işe yarar?

0

Kantaron doğadan gelen mucizevi bir bitkidir. Dahili ve harici kullanım ile birçok faydasının görüldüğü kantaron yağı son derece etkili bir yöntemdir. Yanık ve yara tedavisi başta olmak üzere ciltteki her türlü sorunun tedavisinde kantaron yağı kullanılır.

Yara ve Enfeksiyon Tedavisi

Antiseptik özelliğine sahip olan kantaron yağı, mikroplara karşı adeta savaş açmaktadır. Mikroplar nedeniyle oluşan enfeksiyonlarda ve çeşitli yaralarda hızlı bir şekilde iyileşme sağlamaktadır. Aynı zamanda yaraların enfeksiyon kapması sonucunda oluşabilen iltihaplanmayı önleyici özelliğe sahiptir.

Yanık Tedavisi

Kantaron yağı, çeşitli yanıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Hücre yenileyici özelliği ile yanık oluşan bölgenin kısa sürede iyileşmesi ve hücrelerin yenilenmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda yanık oluşan bölgedeki acıyı hafifletme özelliğine de sahiptir.

Saç Bakımı

Hava koşulları, kullanılan kozmetik ürünler ve yüksek ısılı cihazlar nedeniyle yıpranan saçların tedavisinde de kantaron yağından faydalanılmaktadır. Hücre yenileme özelliğiyle bilinen kantaron yağı saçların gürleşmesini ve güçlenmesini sağlamaktadır.

Akne Tedavisi

Özellikle ergenlik dönemindeki genç kızların kabusu olan sivilce ve akne oluşumundan bu doğal tedavi yöntemi ile kurtulabilirler. Pürüzsüz bir cilt için kantaron yağı oldukça etkilidir. Hücre yenileyici özelliği ile cildin ihtiyacı olan bakımı sağladıktan sonra pürüzsüz bir cilde kavuşmanızı sağlayacaktır.

Kantaron yağının faydaları;

Genellikle insan cildi üzerinde kullanılmaktadır. Vücuda etkisi büyük olan Kantaron yağı içerisinde aynı zamanda çok bitki türlerini de barındırmaktadır. İşte, herkesin kullanması gereken Kantaron yağının faydaları;

    • Kantaron Yağı sürüldüğü andan itibaren cildin üzerinde yer alan gözenekler kapanmaya başlar. Bu sayede cilt daha sağlıklı ve güçlü görünmektedir.
    • Kantaron yağı vücudun cilt hücrelerini yenilemektedir. Bu durum sonrasında “pürüzsüz” ve oldukça “sade bir yüz” oluşmasına sebep olur.
  • Kantaron yağının faydalarından bir tanesi de yara olan bölgeye sürülmesi ardından “yaraların” hızlı bir şekilde kapanmasıdır.
  • Kantaron yağı insan vücudun sürekli olarak çıkan “sivilcenin” de önlenmesinde etkilidir. Birçok kişi kantaron yağının bu faydasını bilmektedir.
  • İnsan vücudunda yer alan yanıklar oldukça acı vermektedir ve iyileşme süreci de oldukça uzun sürmektedir. Kantaron yağı faydası sayesinde cilt üzerinde yer alan yanıklar kolayca ve sağlıklı bir şekilde iyileştirilmektedir.

Zararları;

  • Birçok bitki ya da besinde olduğu gibi hamilelik döneminde kantaron yağı kullanılması riskli görülmüştür. Kullanılması önerilmemiştir.
  • Sıkıntılı günler yaşayan ve bu sebepten dolayı da antidepresan kullanan hasta adayları kantaron yağını kesinlikle almamalıdır.
  • Kantaron yağı kan basıncını etkileyen bir bitkidir ve bu yüzden yüksek tansiyon hastaları kantaron yağını kesinlikle kullanmamalıdır.
  • Cildi oldukça açık renk olan kişiler eğer kantaron yağını kullanırsa bir süre güneş ışını almaması gerekmektedir. Oldukça zararlı bir hal alabilmektedir.
  • Kantaron yağı zararları arasında bazı alerjik gelişmeler de yer almaktadır.
  • Kantaron yağı, başka bir ilacı kullanırken alınmamalıdır. Konu doktora aktarılmalıdır ve ona göre hareket edilmelidir.

simmondsia chinensis seed oil (jojoba yağı) Nedir ?, Ne işe yarar ?

0

Jojoba Yağı Nedir?

Bilimsel olarak “simmondsia chinensis” olarak adlandırılan jojoba, çölde yetişen çalı türü bitkilerden biridir. Çalımsı, kuraklığa dayanıklı bir çöl bitkisi olan jojobaAmerika, Meksika, Hindistan ve İsrail gibi ülkelerde bolca bulunmaktadır. Çok eski zamanlardan bu yana kullanılmaya başlanılan jojoba yağı, sanayiden parfüm yapımına kadar pek çok alanda kullanılmaktadır.

Üstün yağlayıcı özelliğine sahip olan jojoba yağı, yüksek devirli makinelerde, alet ve metal kesme işlemlerinde de kullanılmaktadır. Aynı zamanda nem oranı yüksek olan jojoba yağı, bu özelliği sayesinde sürtünmeyi en aza indirerek çalışan makine parçalarının aşınmasını önler. Jojoba yağı motor yağı olarak da kullanılmaktadır. Uçak ve füze motorlarında kullanılan jojoba yağı, otomobillerde motor yağı olarak kullanılması durumunda 200.000 km yol almasını sağlayabilir.

Jojoba yağı, sanayide kullanıldığı gibi cilt ve saç bakımında da sıkça kullanılmaktadır. Pek çok kişisel bakım ürününün içeriğinde yer alan jojoba yağı, E vitamini bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Yenileyici özelliğe sahip olan jojoba yağı, küçük çizik,kesiksivilce saç ve deri bozuklukları gibi durumlarda kullanılmaktadır. Yenileyici özelliğinin yanı sıra yumuşatıcı özelliği bulunan jojoba yağı güneş yanıklarında da kullanılmaktadır.

Faydaları

Antialerjen, antibakteriyel, iltihap giderici özellikleriyle bilinen jojoba yağı hem saç derisinde hem de ciltte oluşan sivilce, akne gibi sorunlar giderilebiliyor.

Jojoba yağının cilt bakımındaki önemi

  • Jojoba yağı, cildi temizler ve makyaj kalıntılarından arındırır.
  • Cildi nemlendirir ve besler.
  • Antialerjen içeriğiyle ciltteki sivilce ve akneleri giderir.
  • Yaşlanma belirtisi olan kırışıklıkları giderir, yenilerinin oluşmasını önler.
  • Cildin yağ dengesini korur.
  • Ciltte yanma, kuruma ve dökülmeyi önler.
  • Cilde esneklik kazandırır.
  • Hamilelikte ve kilo alıp verme dönemlerinde oluşan göbek, kalça, basen, göğüs çatlaklarını önler.
  • Düzenli olarak jojoba yağı ile masaj yapılan bölgelerde selülit oluşumu engellenir.
  • Ayak kremi şeklinde ayaklara sürüldüğünde ayak kokusunu ve terlemesini önler.

Zararı

Jojoba yağı faydaları içinde cilde ve saça faydaları göz doldururken bilinçsiz kullanımında yani  ağız yoluyla alınmadığı taktirde bilinen bir olumsuz etkisinin bulunmadığını söylemek mümkündür.

En ciddi zararı ağız yoluyla tüketimi halinde yaşanabilir. Bu da içerdiği erüksik asitten kaynaklıdır. Ağız yoluyla kullanılması halinde ciddi hasarlara ve kimyasal etkisi ile zehirlenmelere yol açabilir.

Bu nedenle jojoba yağı, sadece cilt veya saç üzerine uygulanmak suretiyle kullanılması önerilen bir bakım yağıdır.

olea europaea fruit oil (zeytin yağı) Nedir ?, Ne işe yarar ?

0

Zeytinyağı Nedir?

Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen yeşilimsi-sarımtırak renge sahip sıvı bir yağdır.Mitolojide ve botanikte adı “ölümsüz ağaç” olarak bilinen zeytin ağacının meyvesinden üretilen zeytinyağı, herhangi bir kimyasal işlem olmadan meyvenin kendisinden direkt olarak üretilebilen tek yağdır.

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağı, %75 oranında oleik asit gliseritleri taşır. A, E vitaminleri ve az miktarda fitoserol maddesi bünyesinde bulunur. Zeytinyağı, sabahları aç karnına 1-2 çorba kaşığı alındığında yumuşatıcı ve yatıştırıcı olarak etki yapar. Özellikle bağırsak hareketlerini düzenleyici ve safra söktürücü etkisi vardır. Safra kesesi tıkanıklığında ya da taş varlığında halk arasında sabahları aç karnına 50-100 gr. alınır ve tedaviye 1 hafta devam edilir.

Zeytinyağı tüketmek için bir çok sebebiniz var; bağışıklık sistemini destekler, virüs, bakteri, mantar direncini arttırır. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür.

ZEYTİN YAĞININ ZARARLARI

Zeytinyağı genel anlamda sağlık açısından faydalıdır. Fakat bazı özel durumlarda ve aşırı tüketildiğinde bazı yan etkilere neden olabilmektedir. Zeytinyağının zararlarını şu şekilde sıralamak mümkün:

Aşırı zeytinyağı tüketimi damarlarda tıkanıklığa neden olabilmektedir. Yine aşırı şekilde zeytinyağı tüketimi bünyede yağ dengesinin bozulmasına neden olabilir. Cilde uzun süreli zeytin yağı uygulamak tahrişlere neden olabilir. Düzenli ama periyodik boşluklar bırakarak uygulanmalıdır.

butyrospermum parkii (shea butter) Karite Yağı Nedir ?, Ne işe yarar?

0

Karite yağı (shea butter), Afrika‘ya yetişen karite ağacının cevizlerinden elde edilen, uçuk sarı veya fildişi rengi bir yağdır. Dünya üzerinde bilinen en güçlü doğal nemlendiricilerden biridir. Genelde kozmetikte kullanılır. Shea yağı yenebilir, dolayısıyla yemeklerde de kullanılabilir.

Tüm vücut ve yüz için nemlendirici amaçlı kullanılabilir.
İçeriğindeki yüksek miktarda A ve E vitamini sayesinde, kırışıklıklarla başetmek için kullanılabilir. (Ayrıca kolajen üretimini de arttırdığı yönünde iddialar var.)

  • Çatlak, yara ve yanık izlerini nemlendirip, görüntünün düzeltilmesinde kullanılabilir.
  • Nemlendirici etkisi sayesinde, cildin rüzgar, güneş ve soğuğa karşı dayanıklılığı arttırır.
  • Ayak ve topukları yumuşatmak için, haftada 1 veya 2 kez kullanılabilir.
  • Gözenekleri tıkamadan, kuru saç diplerinin nemlenmesini sağlar.
  • Çok işlem gören saçların onarılmasında ve yumuşamasında etkilidir.
  • Cildimizin ihtiyacı olan tüm vitaminleri içinde barındıran karite yağı A ve D vitaminleriyle cildimizi canlandırır, E vitaminiyle cildinizi yeniler ve F vitamini sayesinde sıkılığını korur.
  • Nemlendirici özelliğiyle de rüzgar güneş soğuk gibi dış etkenlerden cildi korur.
  • Egzama yanık, kızarıklık gibi cilt problemleriyle mücadele eder.
  • Yıpranmış kırılmış ve kurumuş saçların canlanması içinde oldukça faydalı.
  • Cilt tarafından kolay emiliyor ve cilt gözeneklerini tıkamıyor.
  • Diz, dirsek ve topukları yumuşatıyor.

FINDIĞA ALERJİSİ OLANLAR! DİKKAT,

Shea yağının faydalarından bahsettikten sonra zararı var mı? Karite ağacının meyveleri fındık yapısındadır. Bu yüzden shea yağı bir çeşit fındık yağıdır ve kullanmanın sakıncası da buradan çıkmaktadır. Bu doğal yağ fındık alerjisi olan kişilerde tehlike yaratabilir. Shea yağının zararları gibi bir konuda fazla olumsuzluk görülmüyor, sadece çok kullanıldığında cilt yağlı bir görünüme geçebilir. Fakat shea yağının yan etkileri daha çok fiyatından dolayı konuşuluyor. Çünkü oldukça pahalı bir ürün ve az bir miktarı için bile yüksek dolar rakamları telaffuz ediliyor. 30 yıldır kozmetik sanayi içinde kullanılıyor ama az üretildiğinden fiyat düşmüyor.

Lanolin (Yün Yağı) Nedir, Faydaları nelerdir?

0

Lanolin, yün yağı veya yün mumu olarak da adlandırılır. Yapağıdan elde edilir.

Lanolinin yapısında gliserol esterleri bulunmadığından gerçek bir yağ olarak sınıflandırılmaz, yapısında sterol esterleri bulunmaktadır bu nedenle daha çok bal mumuna benzer.

Lanolin saf halde mi bulunur?

Lanolinin kullanım alanı çok yaygındır. Ticarette en çok sulu (hidrate) lanolin kullanılır. Lanolin, merhemlerin yapımında, kozmetikte, el kremlerinde, traş kremlerinde, tüy dökücü kremlerde ve kolloidal gümüş merhemi gibi nüfuz edici merhemler de kullanılır.

Lanolin Ne İşe Yarar?

Lanolinin faydaları arasında ilk olarak kaş küsmesinin önlenmesinden söz etmek gerekir. Tüylerin dökülmesine yardımcı olan lanolin aynı zamanda cildin yumuşamasını sağlamakta, ve bu sayede korunmasını olanaklı hale getirmektedir. Saçların kırılmasını önleme görevi de lanolin tarafından üstlenilmektedir. Cilt lekelerini giderme, ve cilt rengini açmada da lanolinden yararlanılmaktadır…