A Vitamini

NEDİR?
A vitamini, hastalık önleyici besin değerleri sayesinde sağlık açısından büyük önem taşır. A vitamini doğada iki farklı şekilde bulunur. Bunlardan biri sadece hayvansal gıdalarda bulunurken, diğeri ise dolaylı yoldan pigmentli bitkiler tarafından A vitaminine dönüştürülür. Buna en iyi örnek ise havuçtur.
A vitamini; doku, kemik, diş ve cildin korunmasında en önemli besinlerden biridir. Aynı zamanda göz sağlığı için de önemli rol oynar.
A Vitamini Faydaları
• Bu vitamin göz sağlığını muhafaza etmek için temel bir besleyicidir. Gece körlüğüne karşı etkilidir ve birçok göz bozukluklarının tedavisine yardımcı olması A vitamini faydaları arasındadır.
• New York Üniversitesi Tıp Fakültesince yapılan bir araştırma sonucuna göre günlük olarak yeterli oranda A vitamininin düzenli olarak alınması ilerleyen yıllarda meydana gelebilecek görme sorunlarını önlemektedir.
• Embriyonun gelişmesi ve büyüme için gerekli hücrelerin çoğalmasında görev alır.
• Vücudunuz bu mikro besleyiciye cilt, saç, dişler ve kemiklerin oluşum ve muhafazası için de ihtiyaç duyar.
• Sivilcelerin meydana gelmesini önler.
• A vitaminin yararları arasında enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisinin bulunmasından dolayı aynı zamanda “enfeksiyona karşı vitamin” olarak da bilinir. Zira vücudun doğal savunma sistemini akyuvarları (T-hücreleri) ve antikor üretimini artırarak güçlendirir.
A Vitamini tüketimi nasıl olmalıdır?
Food and Nutrition Board’un yaptığı araştırmalara göre günlük tüketilmesi gereken A vitamini miktarı:
0-6 Ay: 400 mcg
7-12 Ay: 500 mcg
1-3 Yaş: 300 mcg
4-8 Yaş: 400 mcg
9-13 Yaş: 600 mcg
14-18 Yaş: 900 mcg (Erkek), 700 mcg (Kadın)
19-50 Yaş: 900 mcg (Erkek), 700 mcg (Kadın)
Gebelik: 770 mcg
Emzirme: 1300 mcg

A vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?
Vücutta A vitamini eksikliği durumlarında karaciğerde depolanan A vitamini kullanılmaya başlanır. Bu nedenle uzun olmamak kaydıyla dışarıdan A vitamini alınmadığı durumlarda vücutta A vitamini eksikliği kısa vadede meydana gelmez.
Vücut ihtiyaç duyduğu A vitaminine ulaşamadığı takdirde gece körlüğü gibi görme bozukluklarına, gözün altı kısmında lekelerin oluşmasına neden olur. Vücudun hastalıklara direnci açısından önemli olan bağışıklık sistemi A vitamini eksikliğinde zayıflamaktadır.

A vitamini Fazlalığı nelere yol açar
Yüksek dozda sürekli kullanım halinde A vitamini zararları ortaya çıkar. A vitamini fazlalığı baş ağrıları, eklem ağrıları, dudak çatlamaları, bulantı, kusma, iştahsızlık, saç dökülmesi, saç kuruluğu, karaciğer sorunlarına ve riskli doğuma sebep olur. Hamile kadınlar doktorun önerdiği doza uymalıdır.

A Vitamini Bulunan Bitkisel Gıdalar
İnek sütü
Keçi sütü
Ciğer ezmesi
Somon
Yumurta
Karides
Sardalya
Yoğurt
Peynir
Tavuk
Tuna
Ispanak
Havuç
Tatlı patates
Pazı
Şalgam
Kale
Mercimek
Hardal yeşilliği
Kabak
Kırmızı biber
Papatya
Kavun
Greyfurt
Pırasa
Domates
Karpuz
Kuşkonmaz
Bezelye
Brüksel lahanası
Kayısı
Yeşil fasulye
Brokoli
Maydanoz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir